Jūsų naršyklė tik iš dalies palaiko šių puslapio funkcionalumą. Rekomenduojame naudoti Edge, Chrome, Safari arba Firefox naršykles.

Krepšelis

Iliustruotas romanas apie lietuvių keliones į Ameriką

Romanas Bėgliai. Jūrų keliais į Ameriką

Jau pasirodė naujas Justino Žilinsko romanas „Bėgliai. Jūrų keliais į Ameriką“. Per kelis šimtus iliustracijų knygai sukūrė dailininkė Ūla Šveikauskaitė. Tai bendras leidyklos ir Lietuvos jūrų muziejus darbas, kurį parėmė Lietuvos kultūros taryba ir Amerikos lietuvių JAV fondas. Tekstą, iliustracijas ir komiksus derinantis romanas pasakoja apie masinę lietuvių emigraciją į JAV XX amžiaus pradžioje. Kūrinio centre – įsimylėjėlių Jokūbo ir Veronikos nutrūktgalviškas pabėgimas iš tuometinės carinės Lietuvos ir jų nuotaikinga, bet labai ilga ir sunki kelionė laivu per Atlantą iki pat Eliso salos Niujorke. Knyga skirta visiems, mėgstantiems nuotykinę literatūrą – nuo paauglio iki suaugusio.

Knygos idėja gimė Lietuvos jūrų muziejaus istorikui Daumantui Kiulkiui: „Rengdamas videoparodą apie okeaninius lainerius, kuriais lietuviai emigravo į JAV, supratau, kad lietuvių kalba nėra knygos, detaliai pasakojančios apie tą kelią, kurį tekdavo patirti kiekvienam lietuvių emigrantui.“ Kadangi tokiomis sąlygomis į JAV išvyko šimtai tūkstančių lietuvių, muziejus inicijavo knygos leidybą, pasiūlė daug dokumentinės medžiagos ir konsultavo viso darbo metu. Taip grožiniame kūrinyje istorinė aplinka buvo atkurta remiantis archyviniais duomenimis, keleivių atsiminimais, ano meto spauda bei vokiečių, britų ir amerikiečių istorikų tyrimais.

Jūrų muziejaus pasiūlymas sukurti grožinę knygą apie pirmuosius lietuvių emigrantus į Ameriką, pagrįstą tikrais įvykiais, iš karto patiko ir leidyklai „Aukso žuvys“. Kaip sako leidyklos vadovė Sigita Pūkienė, „įkvėpė laisvė sukurti kažką naujo ir dar Lietuvoje nematyto, pasirinkti autorius ir ieškoti naujų grafinių sprendimų“. Taip skirtingais etapais į knygos komandą susibūrė visas profesionalų būrys: knygos istoriją ėmėsi kurti rašytojas Justinas Žilinskas, iliustruoti – dailininkė Ūla Šveikauskaitė, grafinį scenarijų dėliojo Titas Antanas Vilkaitis, o viską į vieną visumą sujungė dizaineris Zigmas Butautis.

Knygos istorija dirbtinai nemodernizuota, vyksta tarp tuo metu galėjusių gyventi žmonių, tų laikų idėjų, papročių, gyvenimo būdo fone. Siekdamas autentikos, rašytojas Justinas Žilinskas paisė istorinių faktų: „nors ir planuodamas scenas, kuriose mano vaizduotė galėjo siautėti savais vėjais, tuo pačiu kruopščiai skaičiau, kas pateikta, rinkau detales, kurias panaudosiu, scenas, kurias atkartosiu. Sužinojau daug – visą sudėtingą emigracijos kelią.“ Autorius džiaugiasi ir galimybe įgarsinti knygą: „Audioteka“ parengė ir išleido knygos audioversiją.

Daugialypis kūrinio vizualumas, praplečiantis įprasto romano žanrą, – dailininkės Ūlos Šveikauskaitės nuopelnas. Tai ne tik didžiulis darbas – keli šimtai iliustracijų, bet ir nemažas iššūkis. Anksčiau nedirbusi su komiksų medija, dailininkė labai vertina bendrą darbą su grafinio scenarijaus autoriumi Titu Antanu Vilkaičiu, kurio kadruotės leido sklandžiai pereiti nuo piešinio prie komikso. Ne mažesnis indėlis ir dizainerio Zigmanto Butaučio, radusio būdą sujungti skirtingas medijas ir tekstą į organišką teksto, iliustracijų ir komiksų visumą.

← Ankstesnis pranešimas Naujesnis pranešimas →