Jūsų naršyklė tik iš dalies palaiko šių puslapio funkcionalumą. Rekomenduojame naudoti Edge, Chrome, Safari arba Firefox naršykles.

Krepšelis

Vilniaus knygų mugė 2023

Vilniaus knygų mugė 2023

Šių metų Vilniaus knygų mugė, kuri vyks vasario 23-26 d. parodų centre „Litexpo“, kviečia rašyti 700 eilučių laisvei – švęsti Vilniaus jubiliejų, džiaugtis laisve gyventi ir kurti bei linkėti Ukrainai pergalės. Atsiliepdami į kvietimą siūlome plačią renginių programą, šviesius susitikimus ir net statybas daugiškame mugės kaimynų daugiabutyje.

Vasario 23 d. 15 val. istorikės Aelita Ambrulevičiūtė ir Giedrė Polkaitė-Petkevičienė pirmąją mugės dieną pristatys naujieną – pažintinį gidą „Mėsinių gatvės pasažai XIX-XX a. (iki 1940 m.)“. Joje pasakojama apie XIX–XX a. Mėsinių gatvės namus, pastatus, savininkus ir gyventojus, atkuriami to meto įvykiai ir istorijos. Autores kalbins istorikas Norbertas Černiauskas (Konferencijų salė 5.2).

Vasario 24 d. 13 val. apie kūrybinius iššūkius bandant sujungti istorinius faktus, autoriaus išmonę ir iliustracijas kalbėsis romano „Bėgliai. Jūrų keliais į Ameriką“ autorius Justinas Žilinskas ir Lietuvos Jūrų muziejaus istorikas Daumantas Kiulkys. Knyga rekonstruoja XX a. pradžios lietuvių keliones į Jungtines Amerikos Valstijas. Kūrėjus kalbins kultūros žurnalistė Austėja Kuskienė (Konferencijų salė 5.2).

Vasario 24 d. 17 val. ukrainiečių rašytoja Haska Šyjan Vilniuje pristatys į lietuvių kalbą išverstą romaną „Už nugaros“. Kūrinys kelia daug aktualių temų: karinė prievolė ir moralinė pareiga, visuomenės stereotipai, patriotizmas, nacionalizmas, požiūris į pabėgėlius, moters vaidmuo, seksualumas, teisės ir laisvės. Romanas įvertintas Europos Sąjungos literatūros premija, įtrauktas į 100 vertingiausių XIX–XXI a. ukrainiečių literatūros kūrinių sąrašą. Su autore kalbėsis žurnalistė Indrė Makaraitytė (Konferencijų salė 5.3). Vizitą rėmėjai – Europos Sąjungos programa „Kūrybiška Europa“ ir EUPL.

Vasario 24 d. 20 val. įvyks Jurgos Vilės kinematografinei pjesei „Nukritę iš Mėnulio. Sapnas apie Oskarą Milašių ir kitus paukščius“ skirtas vakaras. Atėjusiųjų laukia užburiantis „Stalo teatro“ režisierės Saulės Degutytės pasirodymas, ištraukos iš knygos ir Oskaro Milašiaus eilėraščiai, prancūziškos dainos, senos fotografijos ir į sapnų pasaulį nunešančios dailininkės Ulos Rugevičiūtės Rugytės iliustracijos, už kurias pirmuose Knygos apdovanojimuose 2023 dailininkė laimėjo Metų iliustracijos nominaciją. Autorę Jurgą Vilę kalbins fotomenininkė Lina Fisheye (Konferencijų salė 5.3).

Vasario 25 d. 12 val. susitikti kviečia Jolita Bernotienė ir Onutė Grigaitė, knygos „Džiaugsmo virtuvė. Metai pagal šventąją Hildegardą“ autorės. Pažintinė gastronominė knyga pristato viduramžių vienuolę, mistikę, Bažnyčios mokytoją, gydytoją, žolininkę, filosofę, muzikę ir šviesuolę šv. Hildegardą Bingenietę. Apie ją ir jos laikmetį, vaistus ir maistą autores kalbins žurnalistas Vytaras Radzevičias (Konferencijų salė 5.2).

Vasario 25 d. 17 val. bus pristatyta istorikės, publicistės, Jungtinių Tautų moterų diskriminacijos panaikinimo (CEDAW) komiteto narės, VDU profesorės Dalios Leinartės monografija „Neplanuotas gyvenimas. Šeima sovietmečio Lietuvoje“. Kokius didžiausius virsmus, traumas paliko, kokius naujus santykius suformavo žmonių ir šeimų neplanuotas, bet sovietinės sistemos primestas gyvenimas, – apie tai su autore kalbėsis žurnalistė Jolanta Kryževičienė (Konferencijų salė 5.2).

Vasario 24-26 d. paveikslėlių knygos „Geriausia diena“ autorės – Kotryna Zylė, Inga Dagilė – ir literatūrinių veiklų edukatorė Rūta Lazauskaitė kurs didžiausią Lietuvos daugiabutį, kuriame apsigyvens maži ir dideli knygų mugės lankytojai. Pasitelkusios senų pakavimo dėžių kartono kvadratėlius ir koliažo techniką kūrėjos konstruos margą kaimynų bendruomenę, kas finale išaugs į didžiulę instaliaciją. Prisijungti – sukurti savo langelį–butą bendrame draugiškame mugės daugiabutyje gali kiekvienas (Jaunųjų skaitytojų salė).

Mugėje kviesime prisijungti prie paramos ukrainiečių bendruomenei Lietuvoje ir įsigyti iliustruotą ukrainiečių abėcėlę atvirukais. Kiekvieną abėcėlės raidę nupiešė Charkivo meno studijos „Aza Nizi Maza“ moksleiviai, minėdami garsaus lietuvių kilmės ukrainiečių dailininko Georgijaus Narbuto 102-ąsias gimimo metines. Jų projektas – „Narbuto abėcėlė vaiko akimis“ – skirtas pagerbti Ukrainos herbo ir antspaudo, banknotų ir pašto ženklų kūrėją, kurio piešta abėcėlė iki šiol laikoma etalonu. Už atvirukus surinktos lėšos bus perduotos ukrainiečių mokyklai „Gravitacija“ Vilniuje.

← Ankstesnis pranešimas Naujesnis pranešimas →